Epistemologi Sains Halal: Kajian Ayat-Ayat Al-Quran Terpilih (Sains Humanika, 2022)
Epistemologi merupakan salah satu perbincangan hierarki ilmu yang membuktikan kekuatan rujukan dan sumber ilmu. Hal ini termasuklah bidang ilmu sains halal. Kemajuan bidang sains halal telah diberi tumpuan bagi memastikan seluruh manusia bagi mendapatkan manfaat produk halal semaksimum mungkin. Sebagai contoh, penghasilan makanan ubah suai genetik, bioteknologi moden tumbuhan dan penggunaan teknologi seperti stunning dan thoracic sticking untuk membantu pihak pengeluar rumah sembelih. Namun timbul persoalan, apakah kesan perkembangan sains dan teknologi tersebut memberi manfaat kepada manusia? Apakah epistemologi bagi bidang sains halal tersebut? Memandangkan isu ini melibatkan orang Islam maka kajiannya perlu dirujuk kepada Al-Quran. Oleh itu, makalah ini mempunyai dua objektif. Pertama, mengenal pasti konsep sains halal dan kedua menganalisis ayat-ayat Al-Quran terpilih mengenai epistemologi sains halal. Kajian secara kepustakaan ini mendapati terdapat ayat Al-Quran yang membincangkan kepentingan wahyu dalam sains halal. Secara tidak langsung wahyu juga menonjolkan keterbatasan akal manusia. Justeru manusia perlu kembali kepada Al-Quran sebagai rujukan utama di samping tidak menolak peranan akal manusia dalam menginterpretasikan masalah ummah. Namun kedudukan wahyu adalah yang tertinggi dalam epistemologi menurut Islam.
Keywords: Falsafah; Sains Islam; Sains Halal; Epistemologi; sains moden